woensdag 9 april 2008

Nog meer militairen uit Denemarken naar Afghanistan

Denemarken gaat haar militaire aanwezigheid in Afghanistan versterken met 50 tot 75 militairen en twee tot vier verkenningshelikopters. De toestellen zullen onder meer worden ingezet om bermbommen en andere verdachte zaken op te sporen.

Bermbommen, hinderlagen en zelfmoordaanslagen vormen het grootste gevaar voor de buitenlandse soldaten in het Aziatische land.

De NAVO die de International Security Assistance Force leidt heeft verschillende keren aangegeven een groot gebrek aan helikopters te hebben. Uit Polen worden eveneens 8 aanvullende helikopters verwacht. Canada wil versneld extra helikopters aan gaan schaffen.

De helikopters, die eerder werden ingezet in Irak, zijn naar verwachting over ongeveer 2 maanden in Afghanistan inzetbaar. Het voornemen om de aanvullende eenheden te sturen bestond al enkele maanden.

Volgens cijfers van de NAVO zijn er op dit moment 780 militairen uit Denemarken in Afghanistan gestationeerd. Het merendeel daarvan is gelegerd in de zuidelijke provincie Helmand.

Hiermee levert het land, met ongeveer 5,5 miljoen inwoners, relatief gezien een erg grote bijdrage aan de ISAF-veiligheidsmacht.

De Denen zijn ook veelvuldig in gevechten verwikkeld met opstandelingen. Helmand staat bekend als de gewelddadigste provincie van het land, waar de opstand van de Taliban het hevigst is.

Het troepen uit Denemarken ondersteunen daar de Task Force Helmand die door Groot-Brittanniƫ wordt aangevoerd.

Sinds de Deense deelname in 2002 aan de oorlog in Afghanistan zijn er veertien Denen in Afghanistan om het leven gekomen.

Sinds Denemarken in 2002 tot de door Amerika geleide coalitie in Afghanistan toetrad heeft het veertien militairen in het land verloren, van wie vier in dit jaar.